Milieuzone Berlijn
Berlijn, de Duitse hoofdstad, introduceerde op 1 januari 2008 als een van de eerste steden in Duitsland een milieuzone, ook bekend als de Umweltzone. Deze zone heeft als doel de luchtvervuiling te verminderen door alleen voertuigen toe te laten die voldoen aan bepaalde emissienormen. Voor reizigers die met de auto naar Berlijn gaan, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van deze regelgeving. Ga je binnenkort met de auto naar Berlijn? Dan heb je een groene milieusticker nodig!
Milieusticker Berlijn aanvragen
1. Bestel online
Vul eenvoudig het online aanvraag- formulier in met je voertuiggegevens.
2. Bevestiging
Ontvang een bevestiging en controle van je aanvraag.
3. Levering
Krijg je officiële milieusticker snel en gemakkelijk thuisbezorgd.
Gebieden en grenzen van de milieuzones rondom Berlijn
De milieuzones van Berlijn omvatten het centrum van de stad en strekt zich uit over delen van omliggende wijken, waaronder Kreuzberg, Schöneberg, Friedrichshain, Charlottenburg, Wilmersdorf en Prenzlauer Berg. De exacte grenzen worden bepaald door de binnenste ringwegen van Berlijn en delen van het S-Bahn netwerk, met name de S41 en S42 lijnen.
De grenzen van de milieuzone worden op borden aangegeven, zodat je weet waar het gebied begint en eindigt. Voor de meeste straten binnen de S-Bahn-ring is een groene milieusticker verplicht om de zone in te rijden. Automobilisten moeten deze verkeersborden goed in de gaten houden en ervoor zorgen dat hun voertuig aan de emissienormen voldoet voordat ze de milieuzone betreden.
Uitzonderingen binnen de milieuzone
Hoewel de milieuzone doorgaans beperkt is voor voertuigen die niet aan de emissienormen voldoen, zijn er enkele uitzonderingen. Zo zijn bepaalde Duitse snelwegen die door de stad lopen, zoals de A100, vrijgesteld van de zone. Dit betekent dat automobilisten die op deze Duitse snelwegen rijden, niet verplicht zijn om een milieuvignet te hebben.
Daarnaast zijn er specifieke regels voor voertuigen die als oldtimer worden geclassificeerd (ouder dan 30 jaar) en voertuigen die geregistreerd zijn op naam van personen met een erkende handicap. Deze voertuigen hoeven geen milieuvignet te hebben bij het binnenrijden van een milieuzone. Het is echter belangrijk om eventuele benodigde documentatie bij je te hebben tijdens het rijden in de stad.
Milieuzones in de omliggende Duitse steden
Als je naast Berlijn ook andere Duitse steden in de omgeving bezoekt, hoef je je geen zorgen te maken over extra milieuzones. De hoofdstad is de enige stad in de directe omgeving met een umweltzone. Dit betekent dat je alleen in Berlijn een Duitse milieusticker nodig hebt om de stad binnen te rijden.
De meeste Duitse steden zoals Potsdam, Leipzig, Dresden en Hamburg hebben hun eigen regels en voorschriften, maar vereisen geen specifieke umwelt sticker. Het is echter altijd verstandig om vooraf de lokale regelgeving te controleren voordat je op reis gaat, om onaangename verrassingen te voorkomen.
Snelle levertijd
Officiële milieusticker
Nederlandstalige klantenservice
Duitse milieusticker informatie
Om de Milieuzone Berlijn binnen te rijden, heb je een Duitse milieusticker nodig dat aangeeft dat je voertuig aan de juiste emissienormen voldoet. Sinds 1 januari 2010 is alleen het groene milieuvignet geldig; oudere vignetten zoals rood en geel zijn niet meer toegestaan.
Het vignet moet duidelijk zichtbaar op de voorruit van je voertuig worden geplaatst, bij voorkeur aan de binnenkant van de voorruit aan de rechterkant, onderin (passagierskant).
Voertuigcriteria
De groene sticker voor Duitsland wordt toegekend aan voertuigen die voldoen aan specifieke criteria om de luchtkwaliteit te verbeteren. Voertuigen komen in aanmerking voor een groene sticker als ze voldoen aan de volgende voorwaarden:
- Voertuigen met een datum eerste toelating (Bouwjaar) van na 31 december 2005 worden geaccepteerd.
- Dieselvoertuigen moeten voldoen aan uitlaatgasnormen Euro-4 en Euro-5.
- Voorafgaand aan het inbouwen van een retrofit roetfilter, moeten dieselvoertuigen voldoen aan uitlaatgasnorm Euro-3.
- Elektrische voertuigen, zoals een Tesla, zijn ook gekwalificeerd voor een groene sticker.
- Grotere vrachtwagens en bussen (M2, M3, N2 en N3) met een dieselmotor moeten aan uitlaatgasnorm Euro 4 of hoger voldoen.
- Auto’s (M1) en lichte bedrijfswagens (N1) met een diesel-, LPG-, benzine- of hybridemotor moeten voldoen aan uitlaatgasnorm Euro 1 of hoger.
- Dieselvoertuigen met een roetfilter dat achteraf is ingebouwd, moeten voldoen aan uitlaatgasnorm Euro 3.
Over het algemeen krijgen voertuigen met een datum eerste toelating na 31 december 2005 standaard een groene milieusticker. In het geval dat de fabrikant in deze periode echter al voertuigen heeft uitgerust met een motor die aan een hogere emissienorm voldoet, is deze norm van toepassing op het voertuig.
Waar kan ik de Duitse milieusticker aanvragen?
Het aanvragen van de groene milieusticker is een eenvoudig proces dat slechts enkele minuten in beslag neemt. Bij ReisKlaar kun je snel en gemakkelijk het benodigde vignet aanvragen via ons online aanvraagformulier. Deze service garandeert dat je zonder zorgen kunt reizen naar de meeste Duitse steden zoals Berlijn en andere Duitse bestemmingen.
Het dieselverbod in Berlijn
Naast de umweltzone geldt er sinds 1 november 2019 ook een specifiek dieselverbod voor bepaalde straten binnen het centrum van Berlijn. Dit verbod is van toepassing op oudere dieselvoertuigen die niet aan de Euro 6 emissienorm voldoen. Het negeren van dit verbod kan resulteren in boetes, dus zorg ervoor dat je voertuig aan de juiste normen voldoet als je het centrum in wilt rijden.
Overzicht van straten met dieselverbod:
- Alt-Moabit
- Brückenstraße
- Friedrichstraße
- Hermannstraße
- Leipziger Straße
- Reinhardstraße
- Silbersteinstraße
- Stromstraße
Parkeren in Berlijn
Het parkeren in de hoofdstad kan een uitdaging zijn, vooral in het drukke centrum met smalle straten en hoge parkeertarieven die in de meeste gevallen €1-3 per uur kosten. Voor wie buiten de milieuzone wil staan, zijn er verschillende P+R-terreinen beschikbaar.
Een aanrader is de beurs van Berlijn, die meer dan 2.000 parkeerplaatsen biedt en goed bereikbaar is via de A2 of A9. Vanaf hier vertrekken meerdere S-Bahn lijnen die je in ongeveer 15 minuten naar het centrum brengen.
Het is echter belangrijk om te weten dat stallen buiten de umweltzone niet altijd goedkoper is dan het kopen van een groene milieusticker. Het openbaar vervoer vanaf de parkeerplaats naar het centrum moet namelijk ook betaald worden. Als je voertuig niet in aanmerking komt voor een groene sticker, kan buiten de zone parkeren nog steeds een goede optie zijn.
Sinds 1 januari 2010 is de umweltplakette de enige geldige sticker in Berlijn; een gele sticker voldoet niet meer. Als je auto niet in aanmerking komt voor een groene milieusticker, is buiten de Umweltzone parkeren dus een alternatief om in overweging te nemen.
Milieusticker Berlijn kopen
Voor de aanschaf van de mileusticker voor Berlijn of andere Duitse steden, hoef je alleen maar je voertuiggegevens en adresinformatie in te vullen. Kies vervolgens uit veilige betaalopties zoals iDeal, PayPal, creditcard of Bancontact om je bestelling af te ronden. Zodra de bestelling is bevestigd, ontvang je een bevestigingsmail met alle details. Binnen 2 werkdagen wordt de sticker per post bezorgd, zodat je tijdig voorbereid bent om de Umweltzone in te rijden.