Officiële EU milieustickers
Snelle levering
Nederlandstalige klantenservice

Een auto huren in Frankrijk: de do’s en don’ts

Auto verhuur Frankrijk

Een roadtrip door het charmante Franse platteland klinkt als een droom. En dat is het ook, zolang je goed voorbereid op pad gaat. Een auto huren in Frankrijk geeft je alle vrijheid om het land in je eigen tempo te ontdekken. Maar die vrijheid komt ook met een paar aandachtspunten. Van verborgen kosten tot strikte verkeersregels: er zijn valkuilen waar je beter niet in trapt. In deze blog zetten we de belangrijkste do’s en don’ts op een rij, zodat jij zorgeloos de Franse wegen op kunt!

Vergelijk aanbieders vooraf

Als je een auto huurt in Frankrijk kun je kiezen uit talloze autoverhuurbedrijven, van grote internationale ketens tot kleinere lokale aanbieders. Hoewel het proces vaak soepel verloopt, zijn er ook valkuilen. Bereid je daarom goed voor en gebruik vergelijkingssites zoals Rentalcars, Sunny Cars, of Auto Europe. Het makkelijke aan deze websites is dat je goed kunt filteren op jouw wensen. Daarbij heb je een goed overzicht van de prijzen en lees je meteen de voorwaarden en gebruikersbeoordelingen. De websites zijn betrouwbaar. Verhuurders van auto’s, of je nou voor particulier huren gaat of voor het huren via een verhuurbedrijf; deze worden stuk voor stuk gescreend.

Boek ruim van tevoren

Haastige spoed is zelden goed. Een uitspraak die hier zeker van toepassing is. Door van tevoren uit te zoeken welke huurauto’s beschikbaar zijn en welke verhuurbedrijven betrouwbaar zijn, kun je jezelf een hoop gedoe besparen. Door vooraf online te boeken, kun je bovendien prijzen vergelijken en profiteren van eventuele kortingen. Dat kan aanzienlijk schelen in de portemonnee. Ook heb je dan meer keuze: of je nu een eenvoudige auto zoekt of juist een luxere, door op tijd te reserveren voorkom je stress en vind je het makkelijkst een huurauto die bij jouw wensen past.

Met creditcard de boeking betalen

Bijna alle autoverhuurbedrijven in Frankrijk vereisen een creditcard op naam van de hoofdbestuurder. De verhuurder reserveert een bepaald bedrag op je creditcard als garantie. Dit bedrag ligt vaak tussen de € 500,- en € 1500,- en wordt tijdelijk geblokkeerd, maar niet afgeschreven. Een creditcard wordt dus gezien als een vorm van financiële zekerheid. ‘Normale’ bankpassen bieden dit niet.

Belangrijke tips en aandachtspunten:

  • De naam op de creditcard moet exact overeenkomen met de naam van de persoon die de auto huurt.
  • De borg kan je beschikbare limiet tijdelijk verlagen, dus hou rekening met je uitgavenruimte voor de rest van je reis.

Ben je niet in het bezit van een creditcard en wil je graag een auto huren in Frankrijk? Bij sommige verhuurbedrijven is het gewoon mogelijk om een andere betaalmethode te gebruiken. Sunny Cars werkt soms met alternatieve oplossingen zoals een volledig verzekerde huur zonder borg. Het enige nadeel is dat dit vaak duurder is en het moet vooraf worden geregeld.

Kilometerstand en tankinhoud controleren

Kilometerstand controle bij verhuur

Een foto maken van de kilometerstand en tankinhoud voor je wegrijdt bij de autoverhuurder is een slimme en belangrijke stap bij het huren van een auto in Frankrijk. Sommige verhuurbedrijven hanteren een maximum aantal kilometers per dag of per huurperiode. Als je dit overschrijdt, betaal je extra per kilometer. De meeste verhuurders werken met een vol-vol beleid: je krijgt de auto met een volle tank en moet hem ook weer volgetankt inleveren. Als je de auto niet goed voltankt, bestaat de kans dat er hoge toeslagen worden gerekend. Lees daarom ook goed de overeenkomst en de daarbij behorende voorwaarden door.

Auto controleren op schade

Controleer altijd van tevoren of de auto die je gaat huren schade heeft. Heeft de auto krassen of deuken, mist er een wieldop of lekt er iets onder de auto, dan is het verstandig om dit meteen te melden. Het klinkt misschien gek, maar controleer ook de binnenkant van de auto. Denk bijvoorbeeld aan vieze bekleding, schade aan de bekleding, losse of ontbrekende knopjes of schade aan gordels. Maak hier foto’s van zodat je kunt aantonen dat deze schade er al zat toen je de auto kwam ophalen bij het verhuurbedrijf. Zo voorkom je eventuele problemen.

Tip: Ook bij het branden van lampjes die niet horen te branden, zoals het gevreesde motorstoring waarschuwingslampje, is het raadzaam om dit meteen op de foto te zetten. Meldt dit ook zo snel mogelijk bij de verhuurder om discussies te voorkomen en om eventueel een vervangende auto te regelen.

Tip: Lees en bewaar het huurcontact goed. In dit contract staan alle gemaakte afspraken. Ook vind je hier belangrijke informatie terug, zoals wat de kilometerstand was bij vertrek.

Aanvullende verzekering afsluiten?

Een verzekering afsluiten bij het huren van een auto in het buitenland, zoals in Frankrijk, is een optie om onaangename verrassingen en hoge kosten te voorkomen. Echter is bij de meeste huurauto’s een verzekering inbegrepen bij de huurprijs. Dit is meestal de wettelijk verplichte basisverzekering; de WA-autoverzekering. Een verzekering is verplicht, dus een auto huren in Frankrijk zonder verzekering is vrijwel onmogelijk. Vaak wordt een extra verzekering door de verhuurder wel aangeraden, bijvoorbeeld in verband met de aansprakelijkheid. In het buitenland krijg je vaak de keuze uit verschillende dekkingen boven op de WA-verzekering.

Controleer de geldigheid van je rijbewijs

Het lijkt logisch, maar het wordt vaker vergeten dan je denkt. Je rijbewijs is een belangrijk onderdeel bij het huren van een auto. In het buitenland, zoals in Frankrijk, zijn er nog weer extra vereisten. Je moet in het bezit zijn van een Europees rijbewijs, een internationaal rijbewijs is niet nodig. Het kan zijn wanneer je een beginnend bestuurder bent, dat je geen toestemming krijgt van de verhuurder. Je dient in Frankrijk minimaal 1 of 2 jaar (verschillend per bedrijf) in het bezit te zijn van een rijbewijs.

Niet zomaar een upgrade aannemen

Soms wordt bij aankomst een luxere auto aangeboden tegen een ‘klein prijsverschil’. De verhuurder kan het natuurlijk altijd proberen, met alle goede bedoelingen. Mocht je dit toch interessant vinden, vraag dan altijd naar de totale meerprijs en wat dat betekent voor brandstof- en verzekeringskosten.

Autopech met een huurauto in Frankrijk, wat nu?

Autopech Frankrijk

Allereerst is het belangrijk dat je, indien mogelijk, de auto op een veilige plek zet. Bij voorkeur op de vluchtstrook of parkeerhaven. Trek een veiligheidsvest aan. In Frankrijk is het verplicht om voor elke persoon een veiligheidsvest te hebben. Controleer dit ook wanneer je de auto ophaalt bij de verhuurder. Zet de gevarendriehoek ongeveer 30 meter achter de auto, zodat het verkeer wordt gewaarschuwd. Wacht samen achter de vangrail of als er geen vangrail is, op een andere veilige plek.

Elk verhuurbedrijf heeft een eigen pechhulpnummer. Deze is vrijwel altijd 24 uur per dag bereikbaar. Dit telefoonnummer vind je meestal in het huurcontract, op een sticker in dashboardkastje of achter de zonneklep of in de e-mailbevestiging van de boeking. Geef duidelijk door waar je staat en omschrijf de auto. Maak indien mogelijk foto’s van de eventuele schade of waarschuwingslampjes en van de kilometerstand. Als laatste is het belangrijk dat je noteert wie je hebt gesproken op het moment van pech. In veel gevallen heb je recht op een vervangende huurauto. Ook deze informatie staat in de overeenkomst en de daarbij behorende voorwaarden.

Ken de Franse verkeersregels

De Franse verkeersregels niet heel anders dan in Nederland, maar we spreken uit ervaring dat de Franse wegen en rijstijl iets anders zijn. In dorpen en steden is het meestal zo dat weggetjes van rechts voorrang hebben. Haaientanden zul je in Franse dorpen en steden niet veel zien. Daarnaast heeft Frankrijk veel flitspalen, dus probeer het gaspedaal niet al te hard in te trappen. Snelheidsboetes worden via het verhuurbedrijf aan jou doorgestuurd. Hier kom je (jammer genoeg) niet onderuit.

Frankrijk heeft in de meeste steden milieuzones. Zorg er daarom voor dat je huurauto voorzien is van een geldige milieusticker. Zit er geen geldige sticker op de voorruit van de huurauto en ben je wel van plan om een Franse stad te bezoeken? Vraag hier dan naar bij de verhuurder. Maak een foto van de voorruit, zodat je bewijs hebt dat de auto niet is voorzien van een officiële Franse milieusticker.

Wellicht ook interessant?

Frankrijk: het land van wijn, kaas, lavendelvelden en… verkeer. Of je nu op vakantie gaat naar de Dordogne of een stedentrip maakt naar Parijs of een rondreis plant langs de …

Reizen met een caravan of camper door Europa is een geweldige manier om vrijheid, natuur en avontuur te combineren. Maar wie op pad gaat met een huis op wielen moet …

Je rijdt over de Route du Soleil of de Duitse Autobahn en dan ineens is er wat aan de hand met jouw auto. Een lampje gaat branden, je motor hapert …