FAQ's Duitsland
Ben je van plan om naar Duitsland te reizen en heb je vragen over Duitse milieuzones of milieustickers? Geen zorgen, je bent op de juiste plek. Deze pagina bevat antwoorden op de meest voorkomende vragen, zodat je goed voorbereid en zonder gedoe kunt genieten van je reis. Ontdek alles wat je moet weten over milieuzones, hoe je een groene milieusticker kunt verkrijgen, welke voertuigen eronder vallen, en nog veel meer. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.
Kies een onderwerp:
Waar in Duitsland is een milieusticker nodig?
In Duitsland heb je een milieusticker nodig om bepaalde milieuzones binnen te mogen rijden. Deze zones zijn ingesteld in verschillende steden en regio’s. Voor een volledige en actuele lijst van steden waar een milieusticker verplicht is, bezoek je onze Duitse milieuzone pagina.
Hoelang is een Duitse milieusticker geldig?
Op welke manier wordt in Duitsland gecontroleerd of een voertuig een milieusticker heeft?
De controle op milieustickers wordt in Duitsland streng gedaan door de autoriteiten. Politieagenten voeren regelmatig controles uit, zowel in steden als langs wegen. Ze controleren geparkeerde voertuigen en kunnen ook tijdens het rijden de geldigheid van een milieuvignet verifiëren.
Hoe hoog is de boete wanneer ik geen Duitse sticker heb?
Als je zonder geldige milieusticker een milieuzone in Duitsland binnenrijdt, riskeer je een boete tussen de € 80 en € 100 (inclusief administratiekosten). Ook het gebruik van een onjuiste stickerkleur in een zone kan leiden tot boetes.
Moet een elektrische auto een milieusticker hebben?
Ja, elektrische auto’s in Duitsland hebben ook een milieusticker nodig om milieuzones te betreden. De groene Duitse sticker voldoet.
In welke gevallen heb ik geen Duitse milieusticker nodig?
Voor autosnelwegen die door milieuzones lopen, heb je geen milieusticker nodig. Bovendien zijn motoren, driewielige motorvoertuigen, bromfietsen, snorfietsen en quads geregistreerd als motor of bromfiets (voertuigklasse L) vrijgesteld van de regeling. Wanneer je buiten de milieuzones in Duitsland blijft, hoef je geen milieusticker aan te schaffen.
Moeten oldtimers een milieusticker hebben?
Voor oldtimers met een Duits historisch kenteken of een buitenlands kenteken is geen milieusticker vereist volgens de Duitse regels. Een voertuig wordt beschouwd als een oldtimer als het ouder is dan 30 jaar en in goede staat verkeert. Bij het parkeren in een milieuzone is het raadzaam om een kopie van het kentekenbewijs waaruit de leeftijd van het voertuig blijkt, en bij voorkeur een FIVA Identity Card, achter de voorruit te plaatsen. Meer informatie over de FIVA Identity Card is te vinden op fiva.org en fehac.nl
Ik heb een gehandicaptenparkeerkaart, heb ik dan ook een umweltplakette nodig?
Als je een Europese gehandicaptenparkeerkaart hebt en deze duidelijk zichtbaar achter de voorruit plaatst, heb je in Duitsland geen milieusticker nodig.
Waar moet ik de milieusticker voor Duitsland plakken?
Plak de milieusticker aan de binnenkant van je voorruit, rechts onderaan aan de passagierskant. Zo blijft je gezichtsveld als bestuurder vrij en is de groene zijde met het kenteken goed zichtbaar van buitenaf.
Komt mijn voertuig in aanmerking voor een groene sticker?
De volgende voertuigen komen in aanmerking voor een groene milieusticker voor Duitsland:
• Voertuigen met een datum eerste toelating (bouwjaar) van na 31 december 2005.
• Voertuigen die voldoen aan uitlaatgasnormen Euro-4 en Euro-5.
• Voertuigen die vóór de installatie van een goedgekeurd retrofit roetfilter (door KBA) voldeden aan uitlaatgasnorm Euro-3.
Voertuigen met benzine-, LPG- of hybride-motoren gelden specifieke criteria:
• Voertuigen met een datum eerste toelating (bouwjaar) van na 31 december 1992.
• Voertuigen die voldoen aan uitlaatgasnorm Euro-1 (voldoen aan richtlijn 91/441/EEG en/of waar het kentekenbewijs de code U9, E2 of K6 bevat), Euro-2, Euro-3 of Euro-4.
• Voertuigen met hybride motoren.
De groene milieusticker is ook geldig voor voertuigen met een elektrische aandrijving.
Waarom zijn er eigenlijk umweltzones?
Milieuzones in Duitse steden zijn bedoeld om de luchtkwaliteit te verbeteren door de uitstoot van voertuigen te reguleren. Ze verminderen fijnstof en helpen steden te voldoen aan milieuvoorschriften, waardoor de gezondheid van stadsbewoners wordt beschermd.