Officiële EU milieustickers
Snelle levering
Nederlandstalige klantenservice

Verboden spullen in de auto (buitenland)

Rode auto met koffer op reis door Europa

Wat mag je niet meenemen over de grens?

Je kent het vast wel: kofferbak vol, koelbox achterin, zonnebril op en gaan. Helemaal klaar voor de vakantie. Maar wist je dat sommige spullen die je gewoon in Nederland mee zou nemen, in het buitenland verboden zijn? Dit kan je een boete, inbeslagname of zelfs een bezoekje aan de politiepost opleveren. Het is dan ook verstandig om even stil te staan bij wat je beter niet in je auto kunt hebben als je de grens over gaat. Want goed voorbereid op reis gaan is leuk, maar veilig en zonder boetes aankomen op bestemming is nog beter. In deze blog vertellen we je meer over wat je beter niet je in voertuig kunt hebben over de grens.

Peperspray en andere zelfverdedigingsmiddelen

Peperspray bevat capsaïcine. Dit is een natuurlijke stof die uit chilipepers wordt gehaald. Het veroorzaakt een intense branderige pijn in de ogen, huid en luchtwegen. Het is bedoeld om aanvallers tijdelijk uit te schakelen. Precies daarom wordt het in de meeste landen ook beschouwd als een aanvalswapen en niet als onschuldig verdedigingsmiddel.

In Nederland mag je als burger geen peperspray bij je dragen. Heb je het in de auto liggen, dan loop je al het risico op problemen. Ook wanneer deze nog niet aangebroken is.

In Duitsland is pepperspray wel toegestaan om bij je te dragen, maar deze mag alleen gebruikt worden om jezelf te verdedigen tegen dieren. Gebruik tegen mensen is dan ook strafbaar.

In Frankrijk is dit middel beperkt toegestaan. Je mag een fles van maximaal 100 ml bij je dragen. Echter moet dit legaal in Frankrijk zijn gekocht. Bij controle moet je dit kunnen aantonen.

In Zwitserland is dit middel toegestaan, maar ook alleen de gelegaliseerde versie welke is geregistreerd bij de Zwitserse overheid.

In overige landen als België, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk is dit afweermiddel ten strengste verboden en riskeer je een flinke boete of zelfs arrestatie. Wel handig om te weten als je op doorreis bent.

Wapens, messen en scherpe voorwerpen

Een zakmes of multi-tool in je dashboardkastje of tas lijkt misschien onschuldig, maar in sommige landen zijn messen met een bepaald formaat of mechanisme verboden. Hetzelfde geldt voor knuppels of andere verdedigingsvoorwerpen. Denk ook aan dingen als een boksbeugel. Die worden vaak als wapen gezien en zijn daardoor verboden.

Medicatie wordt soms gezien als drugs

Slik je medicatie met sterke werkzame stoffen, zoals slaapmiddelen of pijnstillers op basis van codeïne of morfine? Dan kan dat in sommige landen als drugs worden gezien. Check voor je vertrekt altijd of je een medisch paspoort of doktersverklaring nodig hebt. Neem deze altijd voor de zekerheid mee, zodat je verzekerd bent dat dit niet zomaar wordt ingenomen.

Regelgeving drones op vakantie

Drone op vakantie

Drones zijn tegenwoordig ontzettend populair. En dat is heel begrijpelijk, want hier kun je prachtige foto’s en filmpjes mee maken van berglandschappen en andere mooie gebieden. Maar…helaas zijn drones niet overal toegestaan. In sommige landen gelden strenge regels voor het vervoeren en gebruiken van drones.

Heb je een drone in de auto liggen zonder de juiste registratie of vergunning, dan kan dat leiden tot problemen bij de douane. Binnen de EU geldt sinds 2021 grotendeels dezelfde wetgeving via EASA (European Union Aviation Safety Agency). Dat betekent dat als je in Nederland een drone gebruikt van meer dan 250 gram of met camera, dan moet je als piloot geregistreerd zijn. Die registratie is in principe geldig in alle EU-landen, maar je moet wel je operator ID zichtbaar op je drone aanbrengen.

Daarnaast is het in sommige landen verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben voor het gebruik van drones. En zelfs waar het niet verplicht is, is het sterk aan te raden. Want als je per ongeluk een ruit raakt, iemand verwondt of schade veroorzaakt aan andermans eigendom, kan je zonder verzekering diep in de buidel tasten. Bij grenscontroles kunnen drones worden ingenomen. In sommige gevallen riskeer je zelfs een boete of strafrechtelijk onderzoek. Dit geldt voornamelijk voor professionele drones. Met onderdelen zoals extra camera’s of zware accu’s.

Radardetectoren en flitsapps: slim onderweg of verboden hulpmiddel?

Een radardetector is een fysiek apparaat dat signalen van snelheidsmeetapparatuur (zoals radar en laser) detecteert. Het apparaat waarschuwt je als je in de buurt komt van een snelheidscontrole. In sommige landen riskeer je een boete, inbeslagname van je apparatuur of zelfs strafrechtelijke vervolging. Dit geldt alleen al voor het bezit, ongeacht of je het wel of niet hebt gebruikt.

Flitsapps zoals Flitsmeister, Waze of TomTom Traffic maken gebruik van locatiegegevens van gebruikers en meldingen van snelheidscontroles. Ze waarschuwen je voor flitspalen, mobiele controles en verkeersinformatie. In Nederland zijn ze toegestaan, zolang ze meldingen geven die door gebruikers zijn ingevoerd. Maar in sommige landen zijn alle vormen van waarschuwingen voor snelheidscontroles verboden, ook als ze via een app komen.

In België, Spanje, Oostenrijk en Italië zijn radardetectoren verboden en flitsapps beperkt toegestaan. Dit geldt voornamelijk voor de vaste flitslocaties. Live meldingen voor tijdelijke flitsers zijn verboden. In Frankrijk, Duitsland en Zwitserland kun je radardetectoren en flitsapps beter niet gebruiken of zelfs thuis laten. Hier zijn de deze gadgets namelijk ten strengste verboden en riskeer je in flinke bekeuring of zelfs in beslagname van je apparatuur.

Let op: bij veel navigatiesystemen van auto’s, zoals BMW, Mercedes en TomTom zit de flitsinformatie standaard ingebouwd. In een aantal landen moet je dit handmatig uitschakelen om in overeenstemming met de wet te zijn.

(Te veel) alcoholische dranken of tabak

Flessen wijn op vakantie

Of je nu op vakantie bent geweest in Frankrijk, even snel de grens over ging naar Duitsland of gewoon inkopen hebt gedaan bij een voordelige slijterij in Luxemburg; de verleiding is groot om net wat extra mee te nemen. Je mag best wat flessen wijn en een slof sigaretten meenemen, maar hiervoor gelden limieten. Binnen Europa zijn deze limieten wat ruimer, maar alsnog is het goed opletten. De douane hanteert een aantal richtlijnen voor eigen gebruik. Zit je boven de toegestane hoeveelheid flessen drank en/of rookwaren, dan de kans aanwezig dat je alles wat je te veel bij je hebt moet inleveren.

Daarnaast riskeer je een geldboete. De maximum toegestane hoeveelheden verschillen per douane, dus per land. Het is daarom goed om vooraf te checken wat je maximaal mag meenemen. Het zou nogal zonde zijn als je bij de grens alles kan inleveren.

Milieuzones

Naast strenge regels in veel landen betreft het meenemen van bepaalde goederen en het gebruik van apparatuur, hebben ook steeds meer Europese steden milieuzones om de luchtkwaliteit te verbeteren. Europese milieustickers geven aan hoe vervuilend jouw auto is.

Deze sticker dien je vooraf te bestellen en je op de binnenkant van je voorruit te plakken. Op basis daarvan mag je bepaalde binnensteden wel of niet inrijden. Ga je op vakantie, doorreis of gewoon lekker een dagje naar bijvoorbeeld Duitsland of Frankrijk, dan is het goed om dit goed voorbereid te doen. Bestel je sticker tijdig en eenvoudig online zodat je onbezorgd op reis kunt met jouw voertuig!

Wellicht ook interessant?

Je rijdt over de Route du Soleil of de Duitse Autobahn en dan ineens is er wat aan de hand met jouw auto. Een lampje gaat branden, je motor hapert …

Een roadtrip door het charmante Franse platteland klinkt als een droom. En dat is het ook, zolang je goed voorbereid op pad gaat. Een auto huren in Frankrijk geeft je …

Laat je adrenaline stromen tijdens een actieve vakantie in de prachtige Franse Alpen. Verleg je grenzen met uitdagend bergbeklimmen, peddel door heldere rivieren tijdens het kanoën en ontdek adembenemende uitzichten …